Viaţa în culori.


Atunci cînd eşti în Moldova şi hoinărești pe net uitîndute la poze făcute prin Europa, toate oraşele îţi par frumoase. Dar nimic nu se compară cu senzaţia pe care o ai atunci cînd ajungi să le vezi. În Paris am ţinut neaparat ca într-o săptămînă să văd tot ce se poate şi ce nu se poate vedea în acest renumit oraş turistic.
Şi nu reuşeam fără ajutorul familiei Parvan şi a familei Macarici care mi-au oferit casă şi masă pentru o săptămînă şi care ne au ghidat prin oraş pentru ca să izbutim în timp record cea ce ne-am propus.

getImageCASIRXRX

Aceste două familii de moldoveni s-au stabilit cu traiul în Franţa de mai bine de 6 ani. Și dacă pentru mine Parisul este frumos, dar totuşi străin, ei sunt acasă şi e păcat pentru Moldova, pierde oameni de nepreţuit ce parasesc ţara din cauza lipsei locurilor de muncă.
Ambele familii sunt din Orhei, oraşul în care m-am născut,am crescut şi pe care îl iubesc atît de mult. Din acest motiv nu m-au luat prin surprindere atunci cînd am fost primiţi cu multă căldură şi respect, orheenii dintotdeauna au fost ospitalieri. Dar cea ce mi-a placut mie cel mai mult este faptul ca sînt uniţi şi nu uită unii de alţii nici la nevoi, nici la bucurii. La un moment dat aveam impresia ca fac şi eu parte din acea familie chiar dacă nu este aşa.

VEACESLAV MACARICI a fost cel care ne a condus şi ne a spus mai multe despre TURNUL EIFFEL, minunăţia din fier forjat ce are nici mai mult nici mai puţin de 324 de metri. Pentru construcţia acestuia au fost nevoie de 9441 de tone de fier forjat.Turnul Eiffel are un total de 1710 de trepte pînă la al treilea nivel, 674 trepte pînă al doilea nivel şi 347 trepte pana la primul nivel, toate numarate de la sol.
Şi cînd îmi aduc aminte că n am vrut să merg cu ascensorul pînă sus regret, e obositor şi deloc mai ieftin. Cu ascensorul pînă sus dai 13 EURO şi eu am dat 5 euro pentru că am mers pe scări, pînă la etajul 2 şi încă 7 euro de acolo cu ascensorul pînă sus.Nu recomand nimanui să urce la etajul 3 cele mai frumoase priveliști le puteţi admira de la etajul 2 al turnului. Sus este înghesuială si oraşul este de nedesluşit.

getImageCAWGYD9T
MAI FIMAM ŞI EU DIN CÎND ÎN CÎND

getImageCAKZ3NK8

getImageCAD4HE1V
Împreună cu Veaceslav Macarici

Cu Angela Parvan am fost să vedem ARCUL DE TRIUMF, și cel mai frumos bulevard din lume ce este adesea comparat cu Campurile Elizee care sunt menționate în mitologia greacă ca un loc similar raiului, Champs Elysees. Am vizitat și FAIMOASELE GALERII LAFAYETTE. Aici poţi face cumpărături, desigur dacă te ţin buzunarele.Lucruri frumoase am vazut acolo, dar cel mai mult m-a impresionat localul în sine. Galeriile sunt deschise de luni pînă sîmbătă între orele 09.30 si 20.00. Atenție: sunt închise Duminică!Intrarea este gratuită.

Valoarea Parisului, în sens de colecţie arhitecturală, este confirmată şi de clădirea Muzeului Armatei.Intrarea este gratuită, iar vestigiile pe care le am vazut acolo mi-au redat istoria acestei ţări în imagini.

getImageCAONXHRZ
MUZEUL ARMATEI

getImageCA7D42ET
MUZEUL ARMATEI

getImageCA96BOK7

MUZEUL ARMATEI

IMG_1419

Interior view on dome of Galeries Lafayette; Paris, France

Inside-Galeries-Lafayette-1-1

Dumitru Parvan, a ales sa ne conduca spre Catedrala Notre-Dame, care este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice. Știaţi că… Km 0 sau punctul 0 al Parisului se află în piaţa din faţa Catedralei Notre-Damme?
Din această piaţă începe să se măsoare lungimea drumurilor naţionale ale Franţei.Se pot face vizite zilnic, în orice perioada a anului, între orele 8:00 si 18:45 (sîmbătă şi duminică se poate vizita pînă la 19:45). Accesul în catedrala se face gratuit.Doar dacă vreți să vizitați cele doua turnuri trebuie să plătiți 7,50 euro iar pentru cripta arheologică 3,30 euro.

IMG_0973

getImage (5)

getImage (6)

IMG_0925

Am fost să vedem şi Panteonul. Aceasta a fost construit iniţial ca biserică închinată Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, a devenit în timp loc de odihnă veșnică pentru multe personalități franceze iar mai nou, in vremurile noastre, a primit rolul de muzeu și poate fi vizitat.
Preț intrare: 8 €; Gratuit pentru minori.

IMG_1718

În una din zile am decis să cutreierăm Parisul singuri. Am mers sa vedem Place de la Concorde, una din cele mai mari piețe ale Parisului.

IMG_1359

IMG_1338

IMG_1328

Am vizitat Bazilica Sacré-Cœur situată în Piața St. Pierre, pe colina Montmartre din Paris, cel mai înalt punct din oraș. Intrarea în Bazilică este gratuită. Dacă vreți să mmergeți la slujbă atunci trebuie să vă rezervați ziua de duminică, slujba începe la ora 11:00.

getImage (24)

Am fost și la renumitul LE ROUGE, era cît pe ce să nu-l observ, se pierde printre numeroasele sex shopuri si… 🙂

IMG_0832

getImage (23)

Eu însă am preferat să dedic nopțile distracției. Aici nu vă zic de prețuri, cheltuie fiecare cît vrea 🙂

getImage (25)

getImage (26)

getImage (28)

getImage (27)

Am fost și La Défense lângă Paris, este primul cartier european de afaceri. Acesta este situat în Hauts-de-Seine, la vest de Neuilly-sur-Seine. E cu totul și cu totul diferit de tot ce poți să vezi în Paris, ai impresia ca te afli undeva prin NEW YORK.

getImage (29)

Nu mai rămăsese decît o singură zi pînă să plecăm acasă, trebuia să aleg între a mă pregăti de drum şi a vizita CATACOMBELE PARISULUI. Cei care mă cunosc cîtuşi de puţin cu sigurană ştiu că nu puteam eu să renunţ la subteranele misterioase. Se întind pe o suprafață de aproximativ 300 de kilometri.

getImage (10)

IMG_2171

IMG_2193

Per total, mai mult de 6 milioane de parizieni au fost transferați în ceea ce va deveni cea mai mare necropolă din lume.Ce am văzut acolo dar şi ce am simţit va voi spune în una din emisiunile mele.MAI MULTE DETALII DESPRE CARE NU SCRIU ACUM PE BLOG… ÎN CURIND…PE MARILE ECRANE… 🙂

PRIN LUMEA MARE EDITIEA 1.avi_snapshot_01.00_[2012.11.05_16.25.20]

Comments on: "PRIMA DESTINAȚIE – PARIS, FRANȚA" (5)

 1. CHIRILOV DORINA said:

  mare mi-a fost mirarea cind mi-am vazut numele si locurile pe unde am calatorit a fost ca un vis frumos dar neimplinit din pacate nu eram eu aceia era o fata care are acelas nume cu mine ma bucur totusi ca una din noi a reusit sa isi depaseasca conditia si sa viziteze din minunatele locuri si vestigii pe care putini pot sa le vada,am fost geloasa pe ea pt tineretea ei,dar mi-a trecut repede poate in alta viata ma voi bucura si eu de aCESTE FRUMUSETI SUCCES IN CONTINUARE DRAGA MEA !

  • Alaturi de mine, macar imaginar va invit sa calatoriti si dumneavoastra, caci pentru dumneavoastra scriu. Ma bucur ca rasfoind blogurile ma-ti gasit 🙂

 2. CHIRILOV DORINA said:

  iti multumesc ca existi si ne bucuri sufletul cu imagini din locuri pe care nu le putem vizita din diferite motive daca esti romanca sti si de ce, nu ar fi cazul sa intunec aceste clipe minunate cu neajunsurile mele ,am sa te urmaresc sa vad ce ne mai poti oferi cu ce ne mai poti incanta!

 3. CHIRILOV DORINA said:

  imi place ma faci sa ma samt tanara dar din pacate am 60 de ani si am o gramada de boli care nu ma lasa sa ma aventurez in excursii chiar daca as dispune de bani ,tot acasa as sta si as profita de ce imi oferi tu,batranetea si boala iti pun piedici chiar daca iti doresti,cind esti tanar si ”ferice ” dorintele se implinesc mai tirziu cind anii trec devin iluzii esti o dulce dai sperante si putere oamenilor care iti urmaresc postarile si comentariile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: